/ Sanatın Güncelliği / Deha "Ayağa Düşünce": Louvre Müzesi, İtalyan Kunduralarını Leonardo'yla Takdis Etti

19/6/2012 / skopbülten

Moda ile sanat ilişkisi, nicedir devam eden bir tartışmanın konusu. Ama İtalyan moda şirketi Salvatore Ferragamo, modayı yüksek sanat mertebesine çıkarma yolunda gelmiş geçmiş en cüretkâr –ve en pahalı– girişime imza atarak, Louvre Müzesi’ndeki ilk defileyi sahneledi.

Louvre Müzesi’nde 29 Mart-25 Haziran tarihleri arasında devam eden “La Sainte Anne: Leonardo da Vinci'nin Son Başyapıtı” adlı serginin özel sponsorluğunu üstlenen markaya, Paris’in göbeğindeki bu sanat mabedinde kendi “sanat eserleri”ni sergileme izni verildi. Salvatore Ferragamo’nun yılan derisi çizmelerden ve kroşe elbiselerden oluşan 2013 koleksiyonu, 12 Haziran akşamı Louvre’un cam piramidinin bitişiğindeki kemeraltında teşhir edildi ve ardından piramitte Ferragamo koleksiyonundan giyinmiş Hollywood yıldızlarının davetli olduğu büyük bir yemek verildi.

 

 

 

Ferragamo şirketinin sergi için harcadığı sponsorluk ücreti kamuya açıklanmadı, fakat markanın, adını bu sergiyle özdeşleştirmekle paha biçilmez bir kâr elde ettiğine kuşku yok. Ferragamo, Leonardo’nun sanat hayatına başladığı Floransa’da kurulmuş bir şirket ve bugüne kadar şehirdeki pek çok restorasyon projesinin sponsorluğunu üstlendi (Floransa'daki mağazalarına da, nehir kıyısında, müzeyi andıran tarihi bir bina ev sahipliği ediyor). Louvre sergisi, Ferragamo’nun kendine mal ettiği Toskana mirasını İtalya dışındaki izleyicilere sergileme fırsatı sunuyor. Tasarımcı Massimiliano Giornetti, serginin “Ferragamo markası ile, İtalya ve Toskana’nın sanat ve zanaat gelenekleri arasında bağ kurmak için bir vesile” olduğunu söylüyor.

Defile için kurulan 140 metre uzunluğundaki podyum, bugüne kadar Paris’te herhangi bir defile için kurulan en uzun podyum. Ferragamo'nun CEO’su Michele Norsa bu durumu “ayakkabılarımızın uzun yollar yürüyebileceğini kanıtlamak istedik,” sözleriyle açıklıyor.

Şirketin yönetim kurulu başkanı Ferruccio Ferragamo ise, babası Salvatore’nin 1927’de kurduğu marka ile Leonardo’nun eserlerini şöyle özdeşleştiriyor: “Sonsuz yaratıcılık, yenilikçi bir estetik, zanaate dayanan kökler ve çığır açıcı araştırmacılık… Leonardo’nun cisimleştirdiği ve bizim de daima takdir ettiğimiz bu özellikler İtalyan dehasının ayırt edici nitelikleri olmuştur.”

Tasarımcı Giornetti, Leonardo’nun anatomiye olan ilgisi ile moda şirketinin ayakkabıları arasında bağ kurmaktan da geri kalmıyor: “Salvatore Ferragamo ayağın anatomisini titizlikle incelemiş ve ayakkabının görünümü kadar işlevine de önem vermiştir.”

Ferragamo defilesi, moda şirketlerinin markalandırma faaliyetlerinin varacağı boyutlar konusunda fikir vermesi açısından dikkate değer. Sponsorluğun ilgi çekici unsurlarından biri de, Leonardo gibi bir dehaya odaklanan sergi sayesinde, kendi tasarımcıları Massimiliano Giornetti’nin prestijini yükseltmeleri. On iki yıldır marka için çalışan Giornetti’nin ismi, Paris’teki etkinliğin odağına yerleştirilmiş durumda, kendisi de “esin kaynakları” hakkında röportajlar veriyor. Oysa daha önceki Ferragamo etkinliklerinde asıl vurgu, kişisel deha olarak öne çıkarılan tasarımcılar üzerinde değil, şirketin sahibi olan ailenin tarihi üzerindeydi. [EG]

 

http://www.guardian.co.uk/fashion/2012/jun/13/salvatore-ferragamo-louvre-exhibition-leonardo

 

moda, müze, sanatın güncelliği