Petrol Şirketlerinin İmaj Temizlemede Yeni Hedefi Çocuklar

28/6/2017 / skopbülten

 

 

Fosil yakıt üreten şirketlerin sanat sponsorluklarıyla imaj temizleme faaliyetlerinden sonra şimdi de çocukların eğitimine el attığı ortaya çıkıyor. ABD’deki şirketler çocuklara sevimli görünmesi amaçlanan Petro Pete ve Sammy Shale gibi karakterler üzerinden okullarda fosil yakıt tanıtımı yapıyor. Center for Public Integrity (Kamusal Dürüstlük Merkezi) adlı kuruluşun onlarca yıldır incelediği belgeler, petrol ve gaz şirketlerinin ABD’deki okullarda fosil yakıtlarla ilgili pempe bir tablo çizmek için son derece organize bir şekilde çalıştığını ortaya koyuyor. Reklam ve halkla ilişkiler stratejistlerinin öncülüğündeki bu gruplar, kolay etkilenme yaşındaki çocuklar ve eğitim malzemesi sıkıntısı çeken öğretmenler üzerinden fosil yakıtlarla ilgili örtük propaganda yapıyor.

 

 

“Petro Pete’in Kâbusu”nda ana karakter petrolün olmadığı bir dünyada yaşamanın “kâbus” gibi olduğunu keşfediyor. Sağ tarafta Petro Pete’in sınıf arkadaşı Sammy Shale

 

Britanya’da ise BP yakın bir zamanda ilkokul öğrencileri için yeni bir fen bilimleri uygulamasını kullanıma sundu. “Science Explorers” başlığını taşıyan seri, 5-11 yaş arasındaki çocuklara ücretsiz çevrimiçi kaynak sağlıyor; bu kaynaklar arasında iklim değişiminin sebeplerini incelemeye yarayan araçlar da var. Öğrenim malzemelerinin odağında tek bir soru var: “Canlılar bugünkü hallerine nasıl geldiler?”

 

Science Explorers tanıtım videosundan ekran resmi

 

Bilim insanları, Sanayi Devrimi’nden itibaren fosil yakıtlar kullanılmaya başlanalı beri dünyanın sıcaklığında yaklaşık 1° artış gerçekleştiğini belirtiyorlar. Uzmanlara göre artışın 2°’ye yükselmesini engellemek için, dünyada bilinen kömür rezervlerinin %80’inin çıkarılmaması; petrol rezervlerinin %30’unun, gaz rezervlerinin ise %50’sinin çıkarılmadan bırakılması, Kuzey Kutup bölgesinde ise hiç sondaj yapılmaması gerekiyor.

BP, öğrenciler için hazırladığı kaynaklarda insanların ve fosil yakıtların iklim değişimindeki payını teslim etse de, küresel ısınmanın arkasındaki temel etken olarak fosil yakıtlara odaklanmak yerine, büyük çevre sorunlarına yol açan başka etkenlere dikkat çekiyor. Eğitim uzmanlarının verdiği bilgiye göre, BP fosil yakıt sanayiinin iklim değişimi üzerindeki etkisi hakkında açık bir dil kullanmadığı için, hazırladığı kaynaklarla küçük yaştaki öğrencilerin kafalarını karıştırıyor. Dahası, eğitim kaynaklarının üzerinde sürekli beliren BP logosu, büyük bir petrol şirketinin çevre bilimi eğitimine yardımcı olmasındaki çelişkiyi kavrayacak yaşta olmayan çocukların zihnine şirketin çevreye duyarlı olduğu mesajını sokuyor.

 


 

 

Nabza Göre Şerbet

Gelgelelim, BP’nin Britanya için hazırladığı eğitim kaynakları ile ABD’deki fosil yakıt şirketlerinin eğitim malzemeleri arasında çarpıcı farklar var. ABD’de, (kısmen BP’nin sponsor olduğu) Ulusal Enerji Eğitimi projesinin sunduğu kaynaklarda çocuklara “azıcık ısınmanın iyi olabileceği” anlatılıyor. BP’nin Britanya’yı hedef alan kaynaklarında ise, iklim değişimi konusundaki mesaj daha net: Çalışma notlarından birinde “İklim değişimi, fosil yakıt kullanımı ve çiftçilik gibi insan faaliyetlerinin sonucudur” deniyor. Ama tabii bu BP’nin okullardaki varlığını meşrulaştırmaya yetmiyor. Dahası, kaynaklardaki içerik doğru olabilse de, sunulma şekli son derece sorunlu:

 

Kaynaklarda çok tartışmalı örtük bazı mesajlar mevcut. Sorunların sebebi açık ve net biçimde adlandırılmıyor. Örneğin, hayvanların ezildiği söyleniyor, ama arabalar tarafından ezildikleri belirtilmiyor. Ustaca tasarlanmış araba imgeleri insanların etkisine işaret etse de, arabaların hiçbirinden egzost çıkmıyor, yani çocuklar aslında sebepleri “göremiyorlar”.

 

BP’nin Britanya’da daha incelikli mesajlar vermesinin altındaki saik, çocuklara iklim değişimi hakkında daha doğru bilgi vermek değil, küresel piyasaları kavramış olmaları:

 

Kitlelerini iyi tanıyorlar. Britanya’da asıl mesele, çevreye duyarlı olunduğu imajını vermek. Oysa ABD’de kuşku ortamı yaratmada çok daha başarılı olduklarından iklim değişikliği hakkında açıktan açığa yanlış bilgilendirme stratejisi güdebiliyorlar.

 

Peki çocuklar BP’nin ürünlerini satın alamayacaklarına göre, neden şirket okullara sızmaya çalışıyor? BP’nin daha önce, çok sayıda çalışanı işten çıkardığı Aberdeenshire bölgesindeki imajını temizlemek için okullarla eğitim sponsorluğu anlaşması yaptığı ortaya çıkmıştı. Yeni hazırlanan Science Explorer serisinin de bu imaj temizleme faaliyetini çok daha geniş çaplı olarak ve daha küçük yaştaki çocukları hedefleyerek sürdürmesi bekleniyor.

 

Science Explorer serisi gibi girişimler, şirketlerin çocukları daha küçük yaşlardayken yakalama ve toplum yararına çalışan aktörler oldukları izlenimi yaratma ihtiyacını gösteriyor. Buna iyi bir yatırım gözüyle bakıyorlar ve kısa vadede semeresini alacaklarını umuyorlar. Toplumun icazetini kazanma arzusu bu. Fosil yakıt sanayiinin işine hiçbir engel olmadan devam etmesini sağlayan da bu toplumsal icazet, halbuki hepimiz işlerin aynen devam etmesinin bizi ne kadar tehlikeli bir yola soktuğunu biliyoruz. Ve birçok eğitim kurumu bu toplumsal icazeti seve seve veriyor, çünkü para aldıkları için minnet duyuyor ve çelişkilerin farkına varmıyorlar. [EG]

 

Kaynak: https://www.desmog.uk/2017/06/26/bp-school-resources-blatant-advertising-fossil-fuel-industry

 

hayırseverlik