/ Sürrealizm Yaşıyor / Leonora Carrington

6/2/2015 / skopbülten


 

Leonora Carrington Mexico City’deki evinde, 2000. Foto: Daniel Aguilar/Reuters

 

Tate Liverpool Müzesi, 6 Mart-31 Mayıs tarihleri arasında sürrealist hareketin önemli isimleri arasında yer alan Leonora Carrington’ın (1917-2011) eserlerine ev sahipliği edecek. Leonora Carrington başlığını taşıyan sergi, sanatçının sahne ve kostüm tasarımından heykele, mural ve dokumaya kadar pek çok mecrada yaptığı çalışmaları biraraya getiriyor.

Carrington, varlıklı bir ailenin kızı olarak Lancashire’da bir çiftlikte büyüdü. Gönderildiği  yatılı okullardan peş peşe atıldıktan sonra, ailenin itirazlarına rağmen sanatla ilgilenmeye karar vererek Amedée Ozenfant’ın Londra’daki akademisine kaydoldu. Londra’da Max Ernst’le tanışıp onunla birlikte Paris’e gitti ve burada sürrealist çevreye katıldı. Savaş başlayınca, Max Ernst’in güvenliği tehlikeye girdi: Fransız toprağında bir Alman olarak ‘düşman’ konumundaydı; Almanlar nezdindeyse ‘dejenere sanat’ın temsilcilerindendi. Bir süre sonra Ernst tutuklanınca Carrington’ın ruh sağlığı bozuldu. Arkadaşlarının yardımıyla İspanya’ya kaçtı ve ailesi tarafından bir akıl hastanesine kapatıldı. Burada yaşadığı korkunç deneyimleri daha sonra Down Below adlı kitabında anlatacaktı. Ailesinin onu Güney Afrika’da başka bir akıl hastanesine göndermeye karar vermesi üzerine Meksika’ya kaçtı ve hayatının geri kalanını Mexico City’de geçirdi.    

 

                                   Leonora Carrington ve Max Ernst                            Leonora Carrington, foto.: Kati Horna, 1956

 

Leonora Carrington sergisinin küratörlerinden Meksikalı yazar Cloe Aridjis, aile dostları olduğu için Leonora Carrington’ı küçüklüğünden tanıyor; dolayısıyla sanatçının Meksika’daki dostlarına verdiği, özel koleksiyonlarda bulunan bazı eserlerin de izini sürüp sergiye dahil etme fırsatı bulmuş. Carrington’ın 1963’te yaptığı ve Mexico City’deki Ulusal Tarih ve Antropoloji Müzesi’nde bulunan El Mundo Magico de los Mayas adlı murali de sergi için Tate’e getiriliyor. Ayrıca sergide Carrington’ın yaptığı oymabaskılar, taşbaskılar, şiir illüstrasyonları, şapka tasarımları ve tiyatro kostümleri de yer alıyor. [EG]

 

El Mundo Magico de los Mayas, 1963 

 

Evening Conference, 1949.

 

 

Chapeau Rouge, 1955.                                                      The Giantess, 1947

 

Leonora Carrington

Wild at Heart

 

sürrealizm, sürrealizm yaşıyor