Tanrı Punk’ı Korusun II

28/11/2016 / skopbülten

Joe Corré, “punk koleksiyonunu” yakıyor, 26 Kasım 2016

 

Sex Pistols’ın menajeri Malcolm McLaren ile moda tasarımcısı Vivienne Westwood’un oğlu Joe Corré, geçtiğimiz Mart ayında yaptığı bir açıklamayla, ebeveynlerinden kalan ve 5 milyon sterlin değerinde olduğu iddia edilen ‘punk koleksiyonunu’ 26 Kasım 2016’da halka açık alanda yakmayı planladığını duyurmuştu. Corré, eylemine gerekçe olarak, punk’ın “müzelik” bir nesneye dönüşüp kurumsallaşması karşısında kapıldığı dehşeti gösteriyor; Londra Belediye Başkanı’nın, Heritage Lottery Fund’ın, hatta bizzat İngiltere Kraliçesi’nin desteklediği Punk.London etkinliklerini hedef tahtasına oturtuyordu.

Joe Corré, eylemi için ilan ettiği 26 Kasım tarihi yaklaşana kadar punk koleksiyonunu yakma fikrini yaymak için basın toplantıları düzenlemiş, burnpunklondon.com başlıklı bir web sayfası kurarak, 26 Kasım tarihinde yapılacak eylem hakkında bilgi almak isteyenleri siteye üye olmaya çağırmıştı. (26 Kasım öncesinde sitenin ana sayfasında bir üyelik formu bulunuyordu, şu anda eylemin video görüntüleri açılıyor. Fakat e-posta adresinizi yazarak siteye üye olduğunuzda da, formda söylenenin aksine, hiçbir bilgi ulaştırılmıyordu).

Corré’nin bu tanıtım faaliyetleri beklediği etkiyi yaratmış, ana-akım gazetelerden müzik dergilerine ve bloglara kadar pek çok yerde, “5 milyon sterlin değerinde nadide bir punk koleksiyonunun yakılması” üzerine tartışmalar başlamıştı. Fakat sözü edilen koleksiyonun tam olarak hangi parçalardan oluştuğu da, kesin bilgiymişçesine dillere pelesenk olan “5 milyon sterlin” rakamının dayanağı da tartışılmıyordu. Bazı kaynaklarda yer alan bölük pörçük bilgilere göre yakılacak parçalar arasında, Sex Pistols üyelerinden Johnny Rotten'a ait bir pantolon, bir adet Sid Vicious oyuncak bebeği, Malcolm McLaren ile Vivienne Westwood tasarımı birkaç giysi, ve deneme kayıtları vardı. Corré’nin Guardian'a yaptığı açıklamaya göreyse, McLaren ile Westwood'un "Sex" adlı butiklerinin "kapı kolu" da koleksiyona dahildi.

 

 

Asıl ilginci, Joe Corré’nin punk koleksiyonunu yakacağı bilgisi, bizzat kendisinin hedef aldığı Punk.London etkinliklerinin resmî web sayfasında, etkinlik kapsamındaki bir “performans” olarak duyuruluyordu. Joe Corré, yarattığı tartışmayla gerilimi büsbütün artırmak üzere, 26 Kasım tarihinden birkaç gün önce eyleminden “tadımlık bir parça” yayınlamayı da ihmal etmemiş, bir Sex Pistols plağını yaktığını gösteren görüntüleri paylaşmıştı.

Fakat müzik dünyası ve Sex Pistols hayranları, hâlâ koleksiyon hayranlara mı dağıtılsın, satılıp gelirleri hayır kurumuna mı bağışlansın, yoksa punk ruhuna uygun olarak yakılsın mı diye tartışadururken, Corré’nin yaktığı asetat “Anarchy in the UK” plağının daha önce zaten e-bay üzerinden satışa çıkarıldığı, teklifler öngörülen fiyatın (1 milyon sterlin) kat kat altında kaldığı için satıştan çekildiği şeklindeki küçük detay pek tartışılmadı.

 

Punk.London web sayfası ekran resmi, son erişim: 28 Kasım 2016.

 

Annesi ve babası gibi sıkı bir girişimci ruhuna sahip olan Joe Corré’nin (kendisi, iç çamaşır markası Agent Provocateur’ün kurucusu), 26 Kasım günü Chelsea kıyısında yaktığı “nadide” koleksiyon parçaları hakkında hâlâ net bilgi bulunmuyor. 1 milyon sterlin fiyat biçtiği punk plağını satamayan Joe Corré ise, teknede yaptığı konuşmada alay edercesine "punk, size ihtiyacınız olmayan şeyleri satmak için kullanılan bir pazarlama aracına dönüştü" diyor. Bu arada, eylemin ölen punk ruhuna bir ağıttan çok iklim değişikliğine odaklanması da dikkat çekici; Corré’nin annesi Vivienne Westwood, oğlu tekneyi ateşe verirken kıyıda iklim değişikliği üzerine konuşma yapıyor.

 

 

Sonuç olarak, bu eylemin iki amaca hizmet ettiği söylenebilir: İklim değişikliği konusundaki "aktivizmiyle" tanınan Vivienne Westwood popüler basını meşgul etmek üzere tasarlanmış sansasyonel bir olayla bu konuya dikkat çekmiş oldu; müzayedelerde beklenen fiyata satılmayan punk yadigârları da (yani, Johny Rotten'ın kıçının değdiği pantolon, Malcolm McLaren'ın elinin değdiği kapı kolu vs.), aralarından bazılarının yakılmasıyla (veya yakıldığı izlenimi yaratılmasıyla) büsbütün nadir nesnelere dönüştükleri için, daha fazla değer kazanmış oldu. Bugün, Corré’nin iddiasının aksine punk ruhunun hiç de ölmediğini kanıtlayan birçok haysiyetli grup var, yeter ki Tanrı onları girişimcilik ruhundan korusun. [EG]

Eylemin videoları:

Corré’nin teknedeki konuşması

Westwood’un kıyıdaki konuşması

Punk.London, punk