İşçi Haklarını Savunan Sanatçı Walid Raad Arap Emirlikleri’nden Sınırdışı Edildi

18/5/2015 / skopbülten

 

Abu Dhabi’deki Saadiyat Adası’nda, “Dünyanın En İyi Başyapıtları” sözleriyle lanse edilen müze projeleri. Foto: Hrag Vartanian

 

New York Üniversitesi öğretim üyelerinden ve GULF Labor’ın faal katılımcılarından Andrew Ross’un Arap Emirlikleri’ne girişinin engellenmesinin ardından, bu kez de sanatçı Walid Raad, Şarika [Sharjah] Sanat Vakfı’nın toplantısına katılmak üzere gittiği ülkeye alınmadı. Havaalanında 24 saatliğine pasaportuna el konan sanatçı, güvenlik görevlileri eşliğinde sınırdışı edildi.

Raad, ülkeye girişi engellenen üçüncü GULF Labor üyesi. Andrew Ross’un Mart ayında “güvenlik sebebiyle” geri çevrilmesinden sonra, sanatçı Ashok Sukumaran’ın vize başvurusu reddedilmişti. Walid Raad’ın konuyla ilgili açıklamasından bazı bölümler şöyle:

 

Şarika’da düzenlenen Mart Toplantıları’na katılmak ve Abu Dhabi’nin Saadiyat Adası’ndaki işçilerin çalışma koşulları üzerine GULF Labor’ın 2010’da başlattığı araştırmayı sürdürmek için Arap Emirlikleri’ne gidiyordum. GULF Labor’ın bu konudaki son raporu, küratör Okwui Enwezor’un daveti üzerine katılacağımız Venedik Bienali’nde, 29 Temmuz’da açıklanacak.

Andrew Ross’un Mart ayında ülkeye girişi engellendiğinde, New York Üniversitesi, Guggenheim, Louvre, British Museum ve diğer kurumlar sessiz kaldı. Umarım Arap Emirlikleri yetkilileri bu sessizliği davranışları için örtük bir onay gibi görmemişlerdir; zira iki ay sonra Ashok Sukumaran’ın vize başvurusu reddedildi ve ben de sınırdışı edildim.

Birkaç hafta önce Guggenheim yetkilileri, Abu Dhabi’deki şubenin “dinamik kültürel alışveriş için bir fırsat sağlayacağı ve sanat tarihine dair daha geniş ve kapsayıcı bir bakışı teşvik edeceği” şeklinde demeç verdi. Buna katılıyorum. Ama bir süredir, acaba bu dinamik kültürel alışverişe katılan sanatçıların ve yazarların kaderi, seyahat özgürlüklerinin kısıtlanması ve sınırdışı edilmek mi olacak diye merak ediyordum. Şimdi öyle olduğunu öğrendiğimize göre, Guggenheim’ın nasıl olup da ‘kapsayıcı ve geniş’ bir yaklaşımı teşvik edeceğini merak etmekteyim – kapsayıcı bir sanat tarihi çerçevesine dahil edilmesi beklenen sanatçıların kendileri, sistemli biçimde dışlanıp, yasaklanıp, sınırdışı edildiklerine göre!

Bundan sonra akıbetimiz bu olacaksa, geleceğin Hugo Boss Ödülü adaylarına ve kazananlarına sesleniyorum: Dikkat edin! İlerde Guggenheim’da, Louvre’da ve bu bölgedeki diğer kurumlarda sergi açacak sanatçılar, dikkatli olun! Körfez bölgesindeki bu müzeler, bienaller, üniversiteler ve fuarlar sizi konuşma yapmaya davet edebilir, eserlerinizi sergilemeyi ve satın almayı teklif edebilir; hatta eserlerinizin ‘politik’ içeriğini bile yüceltebilir – tabii o içerik başkasına yöneldiği sürece. Ama sakın ola ki bu bölgeyle “dinamik kültürel alışverişe” girmeye kalkmayın, çünkü işler sarpa sardığında, desteğine en çok ihtiyaç duyduğunuz insanlar yan çizip “durum çok karışık”, “telefon görüşmeleri yapıyoruz ama henüz bir yere varamadık”, “yanınızdayız ama gücümüz bu kadar” gibi laflar edebilir. [EG]

 

hyperallergic.com

 

sanat ve emek, Gulf Labor