-
17/11/2017
Ütopyalar antik Mısır'dan beri süregelmiş. İnsanlığın, en başından beri, daha özgür, daha güzel bir gelecekle ilgili umutları var. Ne var ki, ütopyalar çağı denince, bu çağ kuşkusuz 19. yüzyıl. Fransız Devrimi'nin gerçekleştiremediği vaatlerin peşine düşen devrimcilerin, kitlelerin "eşitlik, özgürlük, kardeşlik" arayışları; sosyalizm arayışları…
-
9/9/2017
Formlar siyasi anlamda sınıflandırılabilir mi? Kimilerine devrimci, kimilerine gerici denebilir mi? Gerçekliği yansıtan formlar "muhafazakâr", gerçekliği reddedenler yıkıcı mıdır? Maleviç'in soyut bir geometriyle ifade ettiği ütopyayı, Rodçenko gerçekçi figürlerle yansıttığında o propaganda mıdır? İlki avangard, ikincisi müesses midir, resmî midir?
-
9/9/2017
Sayı 11
-
2/9/2017
Baudelaire ölümden çekinmez; onun için asıl ürpertici olan doğumdur. Ölümü de şiiri gibi tasarlanmış olmalıdır; zamanı, tarihi, dünyanın gidişini durdurmalı, doğanın, tanrının, toplumun oyununu bozmalıdır; modern ve destansı olmalıdır...
-
25/8/2017
Sanat galerileri bir bir kapanıyor. Sadece İstanbul'da değil, her yerde. Zaten bir süredir sanat galerilerini gezmeye pek kimse gitmiyordu. En gözdeleri bile açılış ve satış mekânları haline gelmişti...
-
28/7/2017
Aziz Çalışlar 1980'lerin başında yayınladığı "Sanat Kimindir?" yazısına şöyle başlıyor : "Ülkemizde sanatsal yaşamın bugünkü gelişmesi içinde yeni bir olguyla karşılaşıyoruz: Kastelli Kültür Sanat Vakfı'nın kurulmasıyla birlikte artık bankerliğin de sanat yaşamı içinde yer alması."
-
24/6/2017
Dada'nın sanat ve intihar arasında kurduğu ilişkinin kaynakları Rönesans hümanizmine kadar gidiyor. Hıristiyanlığın "öldürmeyeceksin" emri uyarınca o zamana kadar lanetlenen ve yasaklanan intihar, Rönesans'la birlikte edebiyata ve felsefeye sızmaya başlıyor. Bu gelişmeye, pagan antik çağda intihar eden efsanevi âlim ve filozoflara uyanan ilgi yol açıyor...
-
2/6/2017
Hıristiyan Ortaçağ'da Tanrı'ya ve insanlığa karşı işlenmiş en büyük günahlardan sayılan intihar, Rönesans hümanizmiyle birlikte meşruiyet kazanmaya başlıyor. Giderek edebiyatta ve tiyatroda kahramanlık mertebesine kadar yükseliyor. Felsefede ise delilikle ve şiddetle birlikte incelenmeye başlıyor. Romantizmle, bütün bunlar sanat ontolojisine sirayet ediyor.
-
19/5/2017
Alfred Jarry'nin "Kral Übü" ve "Doktor Faustroll"la birlikte üç temel eserinden sonuncusu, "Süpererkek" (Surmâle). Jarry'nin patafizik felsefesi ve edebiyatının finali.
-
13/5/2017
Alfred Jarry'nin patafizikle ilgili eseri, bir "neo-bilimsel roman" olarak tanımladığı Patafizikçi Doktor Faustroll'un Davranış ve Görüşleri. Bu roman hem Jarry'nin patafizik evrenini canlandırır hem de bu dünya görüşünün ne olduğunu anlatır.
-
5/5/2017
Alfred Jarry'nin avangard edebiyat, sanat ve özellikle de tiyatro alanında en etkili olan eseri kuşkusuz Kral Übü'dür. Kral Übü, Jarry'nin Birinci Dünya Savaşı arifesinde özellikle Fransa'da hüküm süren siyasal ideolojileri, ahlaki değerleri, akli inançları ve dili sonuna kadar alaya aldığı üç oyunluk Übü dizisinin ilkidir.
-
28/4/2017
Paris Dada hareketinin ve sürrealizmin atalarından bahsedilirken en başta hep Alfred Jarry anılır. Breton'a göre "yollarını gösteren ve aydınlatan" odur. Breton ve Soupault, editörleri oldukları Dada dergisi Littérature'de, Alfred Jarry'ye "sonuna kadar hayran olduklarını ve eserlerine itiraz ederek onu lekelemeye kalkışanlara meydan okuduklarını" yazarlar...
-
18/4/2017
Gösteri toplumunun görme rejiminde kitsch bütün göstergeler evrenine nüfuz ederek kendini eritmiştir. Bu bakımdan, artık avangard ile kitsch’in karşıtlığı veya bu karşıtlığı silmeye yönelik pop ve postmodern jestlerin kitsch’i avangardlaştırması geçersizdir.
-
2/3/2017
Bu derleme, müzelerin ne gösterdikleriyle ilgileniyor. Temsil ettikleri ve donattıkları bilgi ve iktidar rejimlerini irdeliyor. Çeşitli örnekler üzerinden, müzelerin inşa ettikleri sembolik evreni ve dili sökmeye çalışıyor. Bu dilin zamanla nasıl dönüştüğünü araştırıyor. Müzelere özgü değişik anlamlandırma 'teknolojileri' arasındaki çatışmalara dikkat çekiyor.
-
1/2/2017
Kasaplığın sanatlaştırılması ve sanatın kasaplaştırılması... Bundan böyle herhalde, yaratıcı endüstrinin 'mabedi' olmayı Bomontiada değil de Nusr-et hak ediyor.
-
18/12/2016
1968 direnişlerini üniversitelerin sınırları içinde düşündüğümüz zaman ufkumuz daralıyor. Oysa bu konuda, üniversiteyi radikal bir toplumsal dönüşümün motive olduğu bir çekirdek gibi görmek önemlidir bence.
-
24/10/2016
Zamanımız 'post-hümanizm' çağı olarak anılıyor. Beşerî bilimlerin yüzyıllardır inşa ettiği doğruluk/iyilik/güzellik normlarının, ilkelerinin, ideallerinin artık yeri yok. Piyasanın sanatta olsun, bilimde olsun özerkliğe tahammülü yok.
-
17/10/2016
-
17/10/2016
Skop'un maskotları, De Chirico'nun 1912'de boyadığı iki manken: Hektor ve Andromakhe. Mankenler, sanatçının 1909-1919 arasında, yalnızca on yıl sürdürdüğü "metafizik resimler" arasında en çok etki uyandırmış dizi.
-
18/8/2016
Kaya Özsezgin'in tutkusu, sergileri galerilerin duvarları arasından kurtararak kamuya mal etmektir. Hayatı boyunca sanatın kamusal varlığını canlandırmak için çalışmıştır. Sanat tarihi alanındaki birikimi de bu çalışmaların sonucudur.