-
25/10/2022
14 Ekim günü Just Stop Oil adlı aktivist gruba üye iki kişinin, Van Gogh’un Londra’daki Ulusal Galeri’de sergilenen "Ayçiçekleri" tablosuna bir kutu çorba konservesi fırlatarak sahneledikleri performans tartışmalara konu oldu...
-
16/8/2021
Hyperallergic’in haberine göre, ABD Hastalıkları Önleme ve Kontrol Merkezi (CDC), “COVID-19 Aşılarına Güven Oluşturmak İçin Sanatı İşe Koşmanın Yolları” başlıklı bir sayfayı yayına açtı... 
-
26/3/2021
Bill & Melinda Gates Vakfı’nın partnerleri arasında bulunduğu, “aktivist tasarım laboratuvarı” olarak tanımlanan Amplifier adlı kuruluş, aşıların “güvenli ve zorunlu” olduğu mesajını yaymak üzere sanatçıları afiş tasarlamaya çağırıyor...
-
2/12/2019
Bogdanov, tektolojiyi dünya işçi sınıfının ve devrimin hizmetine sunmak istemiş, ama teorilerinin pratiğe geçtiğini görememişti. Wiener'in hevesle benimsenip uygulanan “hümanist” bilimi ise, verdiği isme yaraşır bir seyir izleyecekti – "kybernētēs": yöneten. 
-
2/12/2019
Sayı 15
-
17/6/2019
Bu yazıda Çernobil dizisi, “kitle kültürü” endüstrisine ait bir ürün olmasına dayanan yönleriyle ele alınacak. Yazının asıl amacı, yaratıcısının bizzat dile getirdiği bakış açılarına işaret etmek ve dizinin yarattığı muazzam etki içinde gözden yiten kimi soruları uyandırmak.

-
27/11/2018
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un, Afrika’daki eski sömürgelerden alınmış eserlerin ait oldukları topraklara iadesi yönünde çalışmalar başlatması dünya kamuoyunda hayli tartışma yarattı... 
-
20/10/2018
Washington Post yazarı Cemal Kaşıkçı’nın kaybolmasıyla ilgili olarak son günlerde basına yansıyan bilgi ve açıklamaların artmasından beri, Amerikan basınında Suudi hükümetiyle mali ilişkileri olan büyük kültür-sanat kurumları mercek altına alınmaya başladı.
-
26/9/2018
“Şiddet”, sanat söz konusu olduğunda hararetli tartışmalara sebep olan bir kavram. Kim tarafından, hangi saikle, kime veya neye yöneltildiğine bağlı olarak çok farklı anlamlara bürünebiliyor ve pek çok defa “sanat mı değil mi?” tartışmalarının önünü açıyor.
-
15/5/2016
"Başkaldırı Sanatları", 1960’lardan itibaren Batı ülkelerinin kentlerinde ortaya çıkan, birbirleriyle ve dönemin kitlesel toplumsal mücadeleleriyle yakın ilişki içinde olan yeraltı ve karşı-kültür hareketlerinden bazı örnekleri biraraya getiriyor. Bu hareketlerin, kentsel alanlara ve bu alanlarda süren gündelik hayata doğrudan müdahalelerde bulunurken yarattıkları estetiğe bakıyor.
-
13/5/2016
Sayı 9
-
2/9/2013
Sanatın insanların hayat pratiğinden kopması ve seyircinin sanatla hakiki bir ilişki kuramaz hale gelerek pasif bir tüketici konumuna indirgenmesi, 20. yüzyıl başlarından beri çağdaş sanatın temel meselelerinden biri olageldi. 
-
18/8/2013
Marina Abramoviç’in adı son günlerde medyadan hiç eksik olmuyor. Önce hip-hop yıldızı Jay-Z’nin "Picasso Baby" adlı performansında arz-ı endam ederek gündemi sarstı... Ardından, New York’ta kurmayı planladığı Enstitü için düzenlediği bağış kampanyasında Lady Gaga’yla işbirliği yaptı.
-
2/12/2012
Abu Dhabi'nin son yıllarda kendini Ortadoğu’nun “kültür vahası”na dönüştürme yönündeki cüretkâr atılımları, Christo'nun Abu Dhabi sınırları içindeki bir çölde inşa edeceği 150 metrelik dev piramitle taçlandırılacak. 
-
8/9/2012
Bu yıl 29 Ağustos-29 Kasım tarihleri arasında düzenlenmekte olan 13. Venedik Mimarlık Bienali, sanatsal özgürlüğün sınırlarıyla ilgili bir tartışmaya vesile oldu. 
-
7/8/2012
Türkiye’de görsel sanat alanında "çağdaş sanat"a karşı "güncel sanat" tartışması epey bir süredir gündemde. "Güncel sanat", 1990'lardan beri bu kavramı kasten veya gelişigüzel kullanan sanatçı, küratör, eleştirmen, yazarlar vs. yoluyla, iyi kötü billurlaşmış pratik bir alana dönüştü. 
-
4/2/2012
“Arap Baharı” olarak anılan olaylarla birlikte, Batı’da da Arap ve Ortadoğu sanatıyla ilgili ciddi bir “canlanma” yaşanıyor. Venedik Bienali’nde Arap Baharı’na göndermede bulunan sergiler açılıyor...
-
18/1/2012
9 Ocak günü Paris’teki Orsay Müzesi’nde bir “korsan performans” gerçekleştirildi. Müzeye ziyaretçi olarak giren üç kadın, içeri girdikten sonra ziyaretçilerin şaşkın bakışları altında soyundu ve dünyanın en ünlü empresyonist tablolarına ev sahipliği eden müzenin salonunda iç çamaşırlarıyla dolaşmaya başladı. 
-
25/12/2011
Birkaç sene önce Londra sokaklarının duvarlarında Zapatist lider Subcomandante Marcos'un imajı ile "Biz Seniz" sözlerinin yer aldığı stensiller peyda olmuştu. Graffiti ilk bakışta ajit-prop sokak sanatı izlenimi uyandırıyordu ama, daha dikkatli bakıldığında Marcos’un imajının kenarında üç adet kıvrımlı şeritten oluşan bir işaret görülüyordu. 
-
10/11/2011
Chin-tao Wu, “Bienaller Gerçekten Sınır Tanımıyor mu?” başlıklı yazısında, uluslararası sergilere katılan sanatçıların hayat öykülerini inceliyor ve çağdaş sanat dünyasının Batı merkezli olmaktan çıktığı iddialarının altını kazıyordu. Chin-tao Wu’nun bulgularına göre, uluslararası sergilerin Batı kökenli olmayan sanatçılarının büyük çoğunluğu, doğdukları yerlerden ayrılıp Paris, Londra, New York gibi merkezlere taşınmışlardı.