-
2/1/2021
Mavi Gömlek, Sovyetler’de 1923’te kurulan ve 1933’e kadar faal olan ajitprop tiyatro kolektifi. Dönemin avangardlarını ve varyete sanatçılarını kendine çekiyor. İngiltere’den Çin’e, Almanya’dan Çekoslovakya’ya, Japonya’dan ABD’ye tüm dünyada Mavi Gömlek kolektifini model alan yığınla ajitprop kumpanyası kuruluyor...
-
9/12/2020
İşçi lokalleri, Bolşevik propagandayı yaymak, halka eğlence sunmak, hatta çalışan anne-babalar için gündüz çocuk bakımı sağlamak için tasarlanmış çok amaçlı yapılardı. 
-
12/7/2020
Geçmişin sanatı, proletaryanın duygularını ve mizacını eğitebildiği ölçüde, onu derinleştirip aydınlatmaya, zorlu yolculuğu boyunca insanlığın yaşamının tüm alanlarına vâkıf olmasını sağlamaya hizmet etmeli; ama bir ajitasyon aracına, propaganda aletine dönüşmemeli. 
-
24/12/2019
Sene 2050. New York Modern Sanat Müzesi (MoMA) küratörleri, 20. yüzyıl başı avangard sanatını konu alan sergilerinde canlı sanat eseri olarak yer alacak Vladimir Tatlin ile Lyubov Popova’yı klonlamaları için Öncü Genetik adlı biyoteknoloji şirketiyle anlaşmıştır... 
-
14/12/2019
Fedor Dunaevskiy’in “Aydınlanma Yolundaki Görevler” kitapçığı, bugün Rusya Halk Tarih Kütüphanesi’nde sadece mikrokopya olarak mevcut. Sovyetlerin ilk dönemindeki komünist gelecek hayallerinden birini yansıtan bu belge, “aydınlanma” kelimesinin Sovyet bağlamında neden özgül bir anlam taşıdığını anlamamıza yardımcı oluyor. 
-
2/12/2019
Sayı 15
-
2/12/2019
Sayı 15
-
7/9/2019
Kimseye karşı sorumluluğum yok ve sanatımla ilgili birkaç meslek sırrı dışında bir şey bilmiyorum. Yazar olmanız, insanların düşüncelerini yönlendirmeye bir kunduracıdan daha çok hakkınız olduğu anlamına gelmez. Kahrolsun yem aygırları... 
-
3/9/2019
Günümüz yazarları bir an evvel edebiyat çevresine dahil olmaya çalıştığı müddetçe, kendilerinden önce yaratılmış eserleri geride bırakma derdinde oldukları müddetçe, astragan kürk imalatıyla iştigal ediyoruz demektir...
-
23/4/2019
Bu çalışmada demiryolları ve sinemanın kesiştiği noktaların görsel ve sosyolojik bir analizini yapmaya çalıştım. Demiryollarını salt altyapısal bir araç olarak değil, estetik ve politik imkânlar ve sınırlandırmalar oluşturan ideolojik aygıtlar olarak ele aldım. 
-
3/4/2019
Sovyet sanatının en çok reddedilen dönemi, muhtemelen sosyalist realizmin egemenliği altındaki dönemdir. Habis politikalarla ve gerici bir estetikle özdeşleştirilen sosyalist realizm, uzun yıllar boyunca sanat tarihinin uzak durulan konularından biri olmuştur. 
-
18/3/2019
Rus Avangardı sergisi, sergi tarihimizde gerçekten eşsiz bir sergi. Sanıyorum, avangard hareketlere ait kapsamlı sergiler, 1992'de Ankara'da düzenlenen Cobra-Postcobra ile başlıyor. Diğerleri Nazan Ölçer'in açtığı Cobra (2012) ve Zero (2015-2016) sergileriydi. Şimdiki Rus Avangardı zirve. 
-
14/6/2018
Ekim Devrimi’nden birkaç ay sonra, Halkın Aydınlanma Komiserliği'nin başına getirilen Anatoli Lunaçarski, ressam ve heykeltıraşlarla yapılan bir toplantıda şöyle der: “Az önce Lenin'le görüştüm. Bizleri sık sık şaşırtan ve sevindiren o heyecan verici fikirlerden biri gelmiş yine aklına..." 
-
12/2/2018
Devrim ertesinde Bolşevikler, kadınları burjuva kadınsılıklarından kurtararak özgürleştirecek ve erkeklerle eşit bireyler olarak üretime katılmalarını sağlayacak bir kampanya başlatmışlardı. Rus konstrüktivistler ise, ezelden beri süregelen ve geleneksel olarak erkek olduğu varsayılan dâhi sanatçı kavramını reddediyor, kolektif yaratıcılığı yüceltiyorlardı. 
-
3/2/2018
Rusya’da geçmişi pagan festivallerine dayanan, sonraları kilise törenleri ve çarlık merasimleriyle süregiden toplu gösteriler, Devrim sonrasında düzenlenen kutlamalarda bütün bir kenti içine alan kitlesel tiyatrolara dönüştü...
-
7/11/2017
Yalnızca sönük ve iktidarsız sanatçılar, eserlerini samimiyet arkasında gizlerler. Sanatın hakikate ihtiyacı vardır, samimiyete değil.
-
25/9/2017
Neden insanlar sanatçıların “yaratım”larını hayranlıkla seyretmekle yetiniyor? Bunun sebebi, işi bir ıstıraba, insanların boş vakitlerin özlemini duyarak yerine getirdikleri bir şeye çeviren kapitalist çalışma koşulları değil mi? Vasıflı bir üreticiyken bir seyirci-tüketiciye dönüşmek, ve böylelikle etkin yaratıcı sezgilerinizi kaybetmek normal bir şey mi?
-
24/9/2017
Faktografçılar estetik “olguları” (fact) sarsılmaz ve ebedi şeyler olarak değil, kültürel değerleme işlemi sonucunda ortaya çıkan görüngüler olarak kabul ediyorlardı. Onlar için, faktografi sabit bir tür değil, bir praksis tarzıydı. Olgu denen şey, bir üretim sürecinin sonucuydu.
-
16/8/2017
Sosyalizm mücadelesi sadece kapitalizme karşı savaşa, o savaşı sürdürmek için gereken güçleri biriktirmeye indirgenemez. Bu mücadele aynı zamanda olumlu, yaratıcı bir çabadır – bizzat proletarya içinde, kendi iç ilişkilerinde, gündelik hayat koşulları altında hep yeni sosyalist ilişkileri inşa etmektir. Sosyalist bir proleter kültürün inşa edilmesidir bu çaba. 
-
24/5/2017
Üretimciliğin teorisyeni Boris Arvatov, ileri komünist gelecekte toplumsal çelişkiler çözüme kavuşturulduktan sonra bile resim ve heykel gibi geleneksel mecralara ihtiyaç duyulacağını savunuyordu. Bunun sebebi, ileri komünistlerin bile, travmalara ve duygulanımlara açık fiziksel bedenlere sahip olacak olmasıydı. 