-
24/9/2018
Bugün, ütopya namına kalan her şeyin küreselleştirildiği, ama her şeyden çok da ütopyaları yaratma ve kalıcı hale getirme güçlüğünün küreselleştiği bir dönemdeyiz...
-
10/9/2018
Kolonyal otoritenin can alıcı hilelerinden biri şuydu: sömürgeleştirilenlerin dört başı mamur bir modern kimliğe geçmelerini ve tam bir dönüşüm yaşamalarını engelleyen bir mesafeyi yerleştirmek. Sömürgeleştirilenlerin farklılıkları korunduğu müddetçe, bağımlılıkları da garanti altına alınmış olacaktı...
-
31/7/2018
“Hegemonya”, Antonio Gramsci’nin 1927-1935 yılları arasında faşist bir hapishanede büyük zorluklarla yürüttüğü çalışmalarında önemli bir anlam kazanır. Gramsci’nin bu kavramı kullanma biçimi konusunda hâlâ belirsizlikler olsa da, eserleri Marksist kültür kuramı içerisindeki en büyük dönüm noktalarından birini oluşturur.
-
24/7/2018
Yenilikçi bir sınıf, hâkim sınıfın aşılması zor siper ve tahkimat blokunun karşısına hangi araçları çıkarabilir?
-
10/7/2018
Şimdi kendi kurduğumuz yeni bir teokrasiyle karşı karşıyayız – sosyal medya gevezeliği arasında bütün yetilerimizi çürüten ve politikayı imkânsızlaştıran bir teokrasi. Politikayı yeniden mümkün hale getirmek boynumuzun borcudur...
-
26/6/2018
Umutsuzluk, hem iyimserliğin hem de kötümserliğin sessiz avuntularına isyan eder. Kötümserlikten farklı olarak umutsuzluk, bir yandan her yerde sınırlar görürken, bir yandan da düşünceyi ve praksisi mevcut koşullara karşı çıkmaya teşvik etme eğilimi taşır.
-
25/6/2018
Sanat eseri ancak özerk olduğunda politik bir ifade kazanır. Estetik form, sanatın toplumsal işlevi bakımından esastır. Formun nitelikleri baskıcı olan toplumun niteliklerine karşıttır, bu topluma ait hayatın, emeğin ve aşkın niteliklerini reddeder.
-
5/6/2018
Marcel Proust’un büyük romanı "Kayıp Zamanın İzinde"yi bir Gotik katedralin mimarisine benzetenler çok olmuştur, çünkü ikisinde de en ufak ayrıntılar bile kendine ait bir yere sahiptir. Proust’un kendisi de, kitabını “bir katedral gibi inşa etmeyi”, “bir kilise gibi kurmayı” amaçladığını yazmıştır.
-
26/2/2018
Sotheby’s müzayede evinde büyük boy bir Mark Rothko resmi, sanatçının eserleri için rekor denecek bir fiyata, 1,8 milyon dolara satıldı. Resim onarımdan geçmekle kalmamış, yeniden boyanması da gerekmişti. Bir eserin cehalet yüzünden rekor fiyata ulaşmasının tek örneği herhalde buydu.
-
27/1/2018
Günümüzde sanat piyasası iki inanç üzerinde yükseliyor. Bunlardan ilki, Ölülerin Ebedi Dirilişi dogmasıdır. Bu dogmaya göre, eski olan her şey hayata döndürülebilir. İkincisi ise, imansızlara ve kuşkuculara, yeni olan hiçbir şeyin reddedilemeyeceğini öğreten Van Gogh’un Kulağı Mucizesi’dir.
-
28/1/2018
Ortak bir kültür fikri, belirli bir toplumsal ilişki biçimi içinde, hem doğal gelişme fikrini hem de o gelişmeyi yönlendirme fikrini biraraya getirir. Tek başına birincisi romantik bir tür bireyciliktir; tek başına ikincisi ise otoriter bir tür eğitimdir.
-
12/12/2017
Bugün "işbirliği", performans alanında bir çalışma habitus’unu tarif etmek üzere kullanılan, en rağbet gören kavram; kolektivizm ise terk edilmiş, daha kötüsü içerdiği fikir itibarıyla bastırılan ve itici bir kavram. Kolektivite teriminin uyandırdığı rahatsızlık, sahne sanatlarına damgasını vuran liberal bireycilik politikasının bir belirtisinden ibaret değil sadece...
-
9/10/2017
Sanat dünyasında kimse açık seçik bir görüş ifade etmez çünkü bu tür ifadeler insanın düşman edinmesine yol açar ve bugünlerde düşman edinmenin bedeli hayli yüksektir: liberal bir dünyada kimsenin gücü buna yetmez.
-
1/9/2017
"Hayvanlar ve İnsanları", Paul Éluard’ın bir şiir derlemesine verdiği başlıktı. Büyük bir Fransız şairinin bize bıraktığı bu formül, Lascaux Mağarası’nın kapısını açmak için ihtiyacımız olan anahtardır belki de.
-
30/7/2017
“Gerçeklik” ile “gerçeklik hakkında konuşmak” (“maddi toplumsal süreç” ile “dil”) kategorik olarak birbirinden ayrı şeyler olarak düşünüldüğü sürece, “yansıma” ya da “dolayım” gibi kavramlar kaçınılmaz hale gelir.
-
24/7/2017
Toplumsal ve politik düzenin üretilmesinin maddi bir üretim olduğunu göremeyen burjuva materyalizm, büsbütün bariz bir kavrayışsızlığa daha düşerek, kültürel düzenin üretilmesinin de maddi bir üretim olduğunu görememiştir. Bu durumda “üstyapı” kavramı bir indirgeme değil, bir bahane olmuştur.
-
17/7/2017
Adorno’ya göre, insanın kendi iç doğasını denetim altına alarak doğal çevresi üzerinde kurduğu tahakküm, insanlık ufkunun kendini korumayla ve güçle sınırlanmasına yol açar. Adorno’nun savunduğu bu radikal tezi, geleneksel kültür eleştirisinden ayırmak gerekiyor...
-
3/7/2017
Akira Kurosawa’nın "Yojimbo" filmini seyredin. Sonradan Sergio Leone bu filmi, başrolünde Clint Eastwood’un oynadığı "Bir Avuç Dolar" adıyla uyarladı; o yüzden konusunu biliyor olabilirsiniz. Ama yine de siz muhakkak Kurosawa’nınkini izleyin.
-
22/5/2017
1848 Devrimi’nin ferahlatıcı fırtınası koptuğunda, sanat için sanat ilkesine inanmış Fransız sanatçılarının çoğu bu ilkeyi kesin bir şekilde reddetti. Baudelaire bile, hemen, "Le salut public" başlıklı bir devrimci dergi çıkarmaya başladı. Derginin yayınının kısa sürdüğü doğrudur, ama Baudelaire 1852 gibi geç bir tarihte bile sanatın toplumsal bir amacı olması gerektiğini ilan ediyordu.
-
11/4/2017
Sanatın olumlu ya da olumsuz, yapıcı ya da yıkıcı, statükocu ya da eleştirel toplumsal etkisi, ancak belirli bir iktidar düzenini hedef aldığında kendini gösterir...