Osmanlı’da bilinebilen ilk mimarlık tarihi metni olan "Usul-i Mimari-i Osmani"nin yayınlandığı tarih olan 1873’te başlayan ve 1908’de Meşrutiyetin ilanını müteakip sayıları artan süreli yayınlarda yoğunlaşan, geçmişin mimari ürünlerini konu alan yazılar, ele alınan coğrafyada mimarlık tarihi çalışmalarının da ortaya çıkış evresine işaret ederler.
Jair Bolsonaro’nun iktidara gelişinden beri sanat dünyası sözümona “kültürel Marksizm”le mücadele etmek isteyen hükümetin baskısı altında. Geçtiğimiz aylarda bir albay, askerî filmlere hasredilecek bir film festivalinin düzenleneceğini duyurdu...
“Yedinci Kıta” temasıyla düzenlenen 16. İstanbul Bienali, sponsorlarının çevre krizindeki sorumluluğu nedeniyle protesto ediliyor. Pek çok inisiyatif, çevre mücadelesini halkla ilişkiler malzemesine dönüştüren Bienali protesto etme çağrısında bulundu.
Mimar, mekânı tasarlar. Ama mekâna ilişkin anlatıların kurgulanması ve buna uygun bir dilin geliştirilmesi, hayli yakın dönemli gelişmelerdir...
Cumhuriyet mimarlığı bağlamında tarihsel çevrenin korunması sorunsalına eğilince karşılaşılan egemen tutum, koruma ya da yenileme ikilemini Türkiye’nin kültür alanında okunagelen kutuplara oturtma çabası...
Muhafaza/Mimarlık, gelecek çalışmalara öncü olacak, mimarlık, kent ve koruma tarihi yanı sıra kentlerimize güncel yaklaşımlara da eleştirel olarak farklı çerçevelerden bakmamızı sağlayacak nitelikte bir derleme olarak düşünsel dünyamıza önemli bir katkı yapıyor.
Nur Artun’un İstanbul’da yaşayan bir mimarlık öğrencisi olarak harabelere ve muhafaza konusuna ilgisinin İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi'ndeki yüksek lisans yıllarında belirginleştiği söylenebilir.
Çalışmamızın amacı, fotoğrafın belleğe katkılarının, sözlü ve yazılı kültüre oranla, sanıldığı kadar çok olmadığını ispatlamaktır. Hatta, fotoğrafın temel olduğu teknolojik gelişmelerin belleği öldürdüğü savunulacaktır.
Boris Mihailov, Batı’da ancak Sovyetlerin dağılmasından sonra, 1990’larda keşfediliyor. Tate, MoMa gibi kurumlarda sergileri açılıyor. Fakat Mihailov’un gerek Sovyet dönemine gerek post-Sovyet döneme ait fotoğrafları, Batı’nın bu konulardaki yaygın varsayımlarının ikisini de boşa çıkarıyor...
Artık kendinizi ifade etmek ile kendi reklamınızı yapmayı harmanlayarak “kendinizi satıyor” olmaktan endişe etmenize gerek yok... Sırf sosyal medyanın şartlarına uygun bir öznelliğimizin olmasını seçmekle bile kendimizi satıyoruz.
Bir ineğin sütünün kovaya sağılması, hatta (şimdilerde sık sık görüldüğü üzere) sütün şişelenmesi pek gayri tabiidir. Sütün, doğası gereği ya inekte kalması, ya da buzağının veya insanın midesine gitmesi gerekir, ama süt şişede durmaz.
Bir süredir birçok insanın fotoğraf veya hareketli görüntü temsillerinden fiilen kaçınmaya başlaması, kamera merceklerinden uzak durmaları dikkatimi çekiyor. Uzun zaman bir imtiyaz ve siyasi ayrıcalık olarak görülen resimli temsil, tümüyle kuşatıcı bir medya ortamı içerisinde, artık daha ziyade bir tehdit olarak hissediliyor.
Sürrealist hareket, Sanat ve Özgürlük grubunu kuran Mısırlı Georges Henein ile birlikte Doğu’ya yayılır. Bu oluşum, Kahire sürrealist grubunun o güne dek yürüttüğü faaliyete eklenip Mısır’daki entelektüel hayatı altüst edecektir.
Bu çalışma, konumlandığı semtin tarihsel ve kültürel mirasının ayrılmaz bir parçası olarak düşünebileceğimiz Bomonti Bira Fabrikası’nın metalaştırılarak bir yatırım alanı hâline getirilmesine ve büyük sermaye yatırımları ile dönüştürülmesine odaklanmaktadır.
Tahtacılık, bir sanattır her şeyden evvel. Demirciye demirci, kalaycıya kalaycı dendiği gibi, ormandan tahta biçen, ağaç yapan insanlara da “tahtacı” denilir. Biz, her şeyden önce, sahipsiz bir işçi kütlesiyiz…
Kimseye karşı sorumluluğum yok ve sanatımla ilgili birkaç meslek sırrı dışında bir şey bilmiyorum. Yazar olmanız, insanların düşüncelerini yönlendirmeye bir kunduracıdan daha çok hakkınız olduğu anlamına gelmez. Kahrolsun yem aygırları...
Sesli sinema ilkesine kesinlikle karşıyım. Bir filmin genel olarak beni heyecanlandırma, duygulandırma ihtimallerini fazlasıyla kısıtlıyor gibi geliyor. Olağanüstü biçimde evrensel bir dilin İngilizce, Fransızca, Almanca veya Rusça için terk edilmesidir bu.
15. ve 17. yüzyıllar arasında, Avrupa’da kadın sanatçı olmak hayli zor. Aynı dönemde, örneğin İtalya’da, erkek sanatçılar üstatlıkla taçlandırılırken kadın sanatçılar çoğunlukla göz ardı ediliyor. Birçoğu sonrasında da pasif cinsiyetçiliğe maruz kalıyor: Fırçaları “daha erkeksi” bulunuyor ve desteklenmiyorlar...
Bu çalışma, emek ile kent arasındaki karmaşık ilişkiyi tarihsel olarak anlamaya yöneliktir. Araştırma, Bomonti Bira Fabrikası tarihinde yer alan emek deneyimlerini konu alırken, Bomonti semtinin tarihsel olarak toplumsal yapısını ve mekânsal dönüşümünü ortaya koymuştur.
Günümüz yazarları bir an evvel edebiyat çevresine dahil olmaya çalıştığı müddetçe, kendilerinden önce yaratılmış eserleri geride bırakma derdinde oldukları müddetçe, astragan kürk imalatıyla iştigal ediyoruz demektir...
Biri Chicago ekolünden çok etkilenmiş ve işlevi önceleyen bir tasarımcı, diğeri aklı, işlevi alaya alan, yeren bir tutum sergileyen bir sanatçı, nasıl olup da birlikte çalışmıştır?